Love is in the air

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, 12 January 2012

Baju Resepsi, Tema dan Warna

Assalamualaikum Semua! ^_^

dah tengok teaser baju resepsi saya? hehe~ banyak teka-teki. tapi warna yang kawan-kawan sebut tu memang dah betul la. maroon + gold. tapi baju jenis apa? nantikannnnn... mei 2012.. ala-ala intro Anugerah Juara Lagu pulak ^_^

kat sini saya nak ceritakan pengalaman beli baju resepsi pula. ye, beli. bukan sewa.

dulu, ada seorang officemate kahwin bertemakan merah hitam. saya tanya dia, "memang sengaja pilih tema warna ni ke?"

dia jawab, "masa survey-survey baju kat kedai pengantin tu, memang baju ni yang paling cantik di mata, dan sesuai di badan. jadi terus tak sengaja warna tema berubah ikut warna baju..."

masa tu saya fikir, oh, saya tak nak macam ni. saya akan cari juga ke serata alam, baju kahwin yang sesuai dengan warna tema pilihan saya.

tapi semuanya turn 360 degree. sebenarnya warna yang saya nak untuk majlis saya adalah

---> PASTEL

ibu dan ayah nak saya pakai persalinan mengikut adat asal-usul kami. saya setuju.

ibu ayah bawa saya ke Plaza CityOne (sebelah Semua House), Jalan TAR untuk survey baju-baju yang sesuai. hampir setiap tingkat ada baju pengantin. hampir setiap lorong ada kedai pengantin.

macam-macam jenis baju saya jumpa. segala jenis warna ada. dari serendah RM200 ke setinggi-tinggi ribu-riban.

banyak sebenarnya baju yang berkenan di mata saya tapi tak berkenan di 'purse' saya. semuanya nak dekat-dekat RM1000. takkan nak beli baju mahal macam tu padahal bajet saya sangat ketat?

tiba-tiba saya macam terpaksa telan kata-kata sendiri, dan guna 'kata-kata hikmat' officemate saya tu,

'baju ni yang paling cantik di mata, dan sesuai di badan. jadi terus tak sengaja warna tema berubah ikut warna baju'

punah sudah segala harapan. hancur berkecai. kalau dikutip semula pun retaknya meninggalkan kesan. sobbbb~ T__T

maka saya akur dengan baju itu, yang dibeli dengan harga...

dengan harga...

...

...


...

...

RM200 sahaja~  $_$

saya rasa sangatlah murah untuk baju yang nampak mewah, menyerlah, sarat dengan perincian, dan sesuai dengan persalinan adat saya nanti.

don't you think so?

yang penting, baju tu milik saya. lepas majlis, saya masih boleh pakai. ke.. errr.. nak pakai ke mana ye baju cantik sangat macam tu?

mungkin ke majlis kahwin B2B Blogger yang lain?

thee~

ayah kata, "nanti tenggelam pengantin sebenar. awak pula yang mengelip sangat."


^_^v


p/s: ada kawan ayah yang buka butik andaman berhasrat nak beli baju tu dari saya lepas majlis saya nanti. tak ke pulang modal namanya tu?


Yang Masih Tengok Checklist,
Ms Humaira

9 orang si cantik sudi komen:

cik gold said...

klu x dak butik nak pon..u leh simpan tunjuk kat anak cuci nanti :P

The Junetastic Brides said...

mesti rase legaaaa dah setel one big important thing in checklist kann :)

dhiera said...

humairah, murah ye klo rm200. mesti cantik amat kan???

Angah86 said...

o...beli jgk ke..??
Ingatkan angah je yg beli siap baju kawen...heheheh
Tp yg mlshnye nk cri baju tok pihak lelaki... :p
Sampai skrg xdpt cri baju pihak lelaki.. :)

Aisyah Humaira said...

cik gold~
hahaha takleh bayang bila bercerita kat cucu2.
"cu, ni lah baju nenek masa kawen dulu.."
hahaha~


the junetastic brides~
haaa.. legaaaa.. tapi tudung tak decide lagi nak pakai cane.. lom cukup legaaa... hahah~


dhiera~
sebab kan yang, tu lah harga minimum tau.. yang lain semua ribu-ribu.. rm500 lah yang paling puas hati pun.. T__T


Angah86~
angah pun beli ek? kat plaza city one tu jual both baju untuk bride & groom :)

Just^me said...

salam b2b selangor...folow u utk exchange story yer?..
wahhh eksited nya! best beli baju sendiri... i sewa jer baju majlis nnt... nikah jer beli kain pastu tempah. yang penting, pengantin mesti meletop nnt :)

Aisyah Humaira said...

Just^me~
salam.. tenkiyuuu mucu much :D
hehe.. sebab harga sewa ngan beli sama je.. bek beli :P

Rina Lia (◕‿◕)✿ said...

Waghhh rm200! X sangke ade jual bju pngntin smurah tu huhu jlesnyee

Aisyah Humaira said...

Rina Lia~
ye ye.. ini bukan cobaan, ini betul-betul :D