Love is in the air

Daisypath Anniversary tickers

Sunday, 11 December 2011

Apakah kain lace, chiffon, beaded chiffon, blablabla?

Assalamualaikum Semua ^_^

tengok gerhana bulan tadi? cantik. sangat cantik. geram. tadi saya duduk je kat beranda, tengok bulan. bintang sekeliling tu pun terang aje. cantik!

kat sini nak saje sembang-sembang pasal kain. mesti kawan-kawan biasa dengar jenis-jenis kain ni kan? al-maklum kita ni bakal pengantin, mesti ambil tahu semua benda. memang very detail, kan? eh, ke saya sorang je camtu?

hee~

dengan ini saya mempersembahkan,

1. Lace!
kain ni mesti kita kenal, kan? kain yang jarang, lepas tu ada corak-corak. dalam dia sama ada pakai inner atau ada kain lain yang attach sama (dipanggil lining).

encik wiki kata, Lace is an openwork fabric, patterned with open holes in the work, made by machine or by hand. The holes can be formed via removal of threads or cloth from a previously woven fabric, but more often open spaces are created as part of the lace fabric.

kain lace ni memang pilihan raaaaaaamai pengantin. ibu kata, dah ada corak, senang. tak payah nak buat apa-apa, dah cantik.

ye?


2. Chiffon

hakhakhak take a look,



from the French word for a cloth or rag, is a lightweight, balanced plain-wooven sheer fabric woven of alternate S- and Z- twist crepe (high-twist) yarns. The twist in the crepe yarns puckers the fabric slightly in both directions after weaving, giving it some stretch and a slightly rough feel.

sakit jantung tak tengok gambar-gambar tu?

saya sakit jantung ni! nak macam tu! ye, saya memang suka jenis-jenis jatuh-jatuh terbang-terbang macam tu. haha.




3. Beaded Chiffon

kain chiffon, lepas tu jahit-jahit manik kat kain tu. aih, ni pun buat saya sakit jiwa juga ni.

wohaa.. kalau dapat jahit manik cantik-cantik kat baju sendiri, best juga kan? thee~



4. Jersey

Jersey is a knit fabric used predominantly for clothing manufacture. It was originally made of wool, but is now made of wool, cotton, and synthetic fibres.

kain jenis ni boleh stretch. kalau pandai cari, dapat yang sejuk. sesuai dijadikan inner.

alamak, macam tuala lah pulak, -_-"



5. Satin

Lebih kurang macam ni lah maknanya,
Satin is a weave that typically has a glossy surface and a dull back. It is a warp-dominated weaving technique that forms a minimum number of interlacings in a fabric. If a fabric is formed with a satin weave using filament fibres such as silk, nylon, or polyester, the corresponding fabric is termed a satin, although some definitions insist that the fabric be made from silk.

ahah, setakat ni sahaja yang dapat saya kongsi. tentu kawan-kawan pun ada beberapa jenis kain yang bermain dalam kepala, kan?


dah dah, jom tidur.


Yang nak tido,
Ms Humaira

4 orang si cantik sudi komen:

Cik Zimie said...

semua pun cantikkk.kite nya time nikah guna chiffon beaded. time sanding lace+chiffon.

nmpk sgt kita ni serupa,suka kain terbang-terbang.hahah

Aisyah Humaira said...

Cik Zimie~
kannn.. tapi kan tapi kan.. kita susah nak pilih lace yang berkenan di hati.. huhuhu..

sebab tu prefer chiffon ^_^

hahaha zimie pn suka kain terbang2 ke? gimme 5! :P

dhiera said...

belajar kain-kain ni~ saya tak decide nak pakai kain apa lagi. dush

Aisyah Humaira said...

dhiera~
ahahahhaha bak kata ibu kita, kain lace aje la senang, tak yah pikir-pikir.. haha..